Dukers Baelemans 6761
Terug naar het overzicht

Ook vakbekwaam bij volledig geautomatiseerd advies

Per 1 juli 2024 zijn er nieuwe regels van kracht die de kwaliteit van volledig geautomatiseerd financieel advies waarborgen. Ontdek hoe deze aanpassing in het BGFO Wft ervoor zorgt dat geautomatiseerde adviezen net zo betrouwbaar zijn als die van menselijke adviseurs.

30-07-2024
4 minuten

De verwachting is dat volledig geautomatiseerd advies aan populariteit gaat winnen omdat het bijdraagt aan de toegankelijkheid van financieel advies. De wetgever heeft voor deze ontwikkeling het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen (BGFO) Wft per 1 juli 2024 aangepast. Het voegt regels toe op het gebied van volledig geautomatiseerd advies, zodat adviezen die automatisch tot stand komen aan dezelfde kwaliteitseisen voldoen als een advies gegeven door een natuurlijk persoon. De medewerkers die verantwoordelijk zijn voor het geautomatiseerde systeem en de adviezen moeten voldoen aan dezelfde vakbekwaamheidseisen als adviseurs.

Wat is volledig geautomatiseerd financieel advies?

Volledig geautomatiseerd financieel advies is een vorm van adviseren waarbij het advies door een geautomatiseerd systeem wordt opgesteld zonder tussenkomst van een natuurlijk persoon. Dit type advies wordt steeds populairder vanwege de toegankelijkheid en efficiëntie, en nu worden er aanvullende regels gesteld om de kwaliteit te waarborgen.

Aanpassingen in het BGFO Wft per 1 juli 2024

De wetgever heeft in artikel 32da van het BGFO de volgende vereisten opgenomen om de kwaliteit en betrouwbaarheid van geautomatiseerde adviezen te waarborgen:

  1. Verantwoordelijkheid en vakbekwaamheid: Financiële dienstverleners moeten één of meer personen aanwijzen die verantwoordelijk zijn voor het geautomatiseerde systeem en de adviezen per financieel product. Deze personen moeten bekwaam zijn om zelf advies te geven over het product.

  2. Voorafgaande analyses: Voordat een geautomatiseerd systeem in gebruik wordt genomen, moeten financiële dienstverleners analyses uitvoeren om te waarborgen dat het systeem correct werkt en dat de adviezen passen bij de verstrekte informatie van de consument of cliënt.

  3. Periodieke controle: Financiële dienstverleners moeten periodiek en bij aanleiding controleren of de geautomatiseerde adviezen nog steeds passen bij de door de consument of cliënt verstrekte informatie.

  4. Actie bij onregelmatigheden: Als uit controles blijkt dat de geautomatiseerde adviezen niet voldoen aan de wettelijke regels:

    • De dienstverlener stopt onmiddellijk met het geven van geautomatiseerde adviezen voor het betreffende product totdat de fout is verholpen.
    • De dienstverlener controleert of dezelfde fout in andere systemen voorkomt.
    • De dienstverlener informeert de betrokken consumenten of cliënten zo snel mogelijk over de geconstateerde onvolkomenheid.
Vanaf 1 juli 2024 moeten geautomatiseerde financiële adviezen voldoen aan dezelfde kwaliteitseisen als advies van een natuurlijk persoon.

Voordelen van geautomatiseerd financieel advies

Het gebruik van volledig geautomatiseerd financieel advies biedt meerdere voordelen:

  • Toegankelijkheid: Meer mensen kunnen toegang krijgen tot financieel advies, wat anders wellicht te duur of tijdrovend zou zijn.
  • Efficiëntie: Adviezen kunnen snel en consistent worden gegeven.
  • Kostenbesparing: Door automatisering kunnen kosten worden verlaagd, wat kan resulteren in goedkopere diensten voor de consument.

Toekomst van financieel advies in het digitale tijdperk

Met de aanpassing van het BGFO Wft wordt de weg vrijgemaakt voor een bredere acceptatie en implementatie van geautomatiseerd financieel advies. De wetgeving zorgt ervoor dat ondanks de automatisering, de kwaliteit en betrouwbaarheid van de adviezen gewaarborgd blijven. Dit biedt zowel consumenten als financiële dienstverleners nieuwe mogelijkheden in het digitale tijdperk.

Doordat een vakbekwaam persoon het systeem uitvoerig test en verantwoordelijkheid neemt, worden risico’s op foutieve uitkomsten verminderd en wordt het klantbelang beschermd. Afhankelijk van het product moet de verantwoordelijke medewerker de betreffende beroepskwalificatie bezitten, permanent actueel vakbekwaam blijven en voldoen aan de permanente educatie verplichting.

Door deze nieuwe regels en ontwikkelingen kunnen consumenten met een gerust hart gebruik maken van volledig geautomatiseerd financieel advies, wetende dat deze adviezen aan dezelfde hoge kwaliteitseisen voldoen als een advies van een menselijke adviseur.

Delen: