Terug naar het overzicht

Hoeveel geld laat jij liggen?

Zijn er opleidingsbudgetten beschikbaar voor jou? Veel bedrijven stellen opleidingsbudgetten beschikbaar zodat jij je kan ontwikkelen in je carrière. Uit een onderzoek blijkt dat deze opleidingsbudgetten vaak onbenut blijven. Dit artikel neemt je mee in de oorzaken en directe stappen die jij kunt ondernemen.

26-08-2024
3 minuten

Elk jaar wordt er door werkgevers ruim 2,3 miljard beschikbaar gesteld voor scholing. Uit een onderzoek van het AWVN blijkt dat ongeveer 45% van deze opleidingsbudgetten onbenut blijft. Dit is natuurlijk een gemiste kans voor zowel werknemer als werkgever.

Zie jij jezelf doorgroeien binnen de organisatie?

In Nederland wordt jaarlijks gemiddeld 700 euro per werknemer beschikbaar gesteld voor scholing. Met dit bedrag wil jouw werkgever ervoor zorgen dat jij je kunt ontwikkelen binnen de organisatie. Wil jij bijvoorbeeld een cursus volgen om je vaardigheden te verbeteren of een opleiding die je helpt om door te groeien naar een hogere functie? Dit budget is een investering in jouw toekomst en draagt bij aan je persoonlijke én professionele ontwikkeling.

Wat zijn de oorzaken?

Eén van de grootste oorzaken waarom het opleidingsbudget onbenut blijft, is dat werknemers zich niet bewust zijn van het beschikbare opleidingsbudget. Weet jij of er opleidingsbudget voor jou beschikbaar is en hoe je dat kan besteden? Het is belangrijk om hierover in gesprek te gaan met je leidinggevende of HR-afdeling. Zij kunnen je informeren over de mogelijkheden en je helpen bij het vinden van een passende opleiding die aansluit bij jouw ambities en doelen.

Een andere oorzaak kan zijn dat het opleidingsaanbod niet volledig aansluit bij jouw behoeften. Het kan bijvoorbeeld zijn dat jij de behoefte hebt om een vaardigheidstraining te volgen, terwijl jouw werkgever alleen maar inhoudelijke cursussen aanbiedt. Ook dan is het waardevol om in gesprek te gaan met jouw leidinggevende of HR-afdeling zodat je een passend plan kunt samenstellen.

Wat kun je doen om jouw opleidingsbudget te benutten?

Om inzicht te krijgen in wat jij concreet kunt doen om jouw opleidingsbudget te benutten, hebben wij een aantal stappen opgesteld:

Stap 1: Bepaal jouw leerdoelen
Denk na over welke vaardigheden jij zou willen ontwikkelen en waar je behoefte aan hebt. Je kunt bijvoorbeeld sparren met collega’s over waar jouw leerdoelen liggen en waar mogelijk kansen liggen.

Stap 2: Verzamel informatie
Zoek naar het interne opleidingsbeleid van de organisatie waar je werkzaam bent. Vaak zijn deze te vinden op medewerkersportals.

Stap 3: Onderzoek opleidingsmogelijkheden
Wanneer je alle informatie hebt verzameld over het opleidingsbeleid is het tijd om een passende opleiding te zoeken die past bij jouw leerdoelen.

Stap 4: Vraag de opleiding aan en start!
Heb je een passende opleiding gevonden? Vraag deze aan bij je werkgever en ga van start! 🏁

Wil jij een financiële opleiding volgen?

Bij Dukers & Baelemans bieden we hoogstaande opleidingen voor financieel professionals. Ons brede aanbod sluit perfect aan op de leerbehoeften van financiële professionals. Bekijk direct ons opleidingsaanbod en boek de opleiding die bij jou past!

Delen: