In het Wetsvoorstel beëindiging salderingsregeling per 2027 staat dat de regering de salderingsregeling per 1 januari 2027 wil afschaffen. Lees hier wat dit betekent voor jouw klanten.
In 2004 is de salderingsregeling ingevoerd om de investering in zonnepanelen financieel aantrekkelijk te maken. Deze regeling bleek een succes: met name in de laatste tien jaar is het aantal huishoudens met zonnepanelen fors toegenomen.
Het vorige kabinet wilde daarom de salderingsregeling tussen 2025 en 2031 geleidelijk afbouwen. Over de zelf opgewekte en verbruikte elektriciteit wordt namelijk geen belasting geheven, wat resulteert in lagere belastinginkomsten voor de overheid. Daarnaast brengt de regeling extra kosten met zich mee voor energieleveranciers, die daardoor de energietarieven voor al hun klanten verhogen. Het kabinet wil ook dat mensen de energie van hun zonnepanelen zoveel mogelijk direct in hun eigen huishouden gebruiken. Afgelopen februari stemde de Eerste Kamer tegen het afschaffen van de salderingsregeling. Toch wil de nieuwe coalitie (PVV, NSC, VVD en BBB) de salderingsregeling op 1 januari 2027 in één keer afschaffen. Of en wat hiervoor in de plaats komt is op dit moment nog niet bekend.
Dit zijn kosten die je aan je energieleverancier moet betalen voor de stroom die je opwekt en niet direct gebruikt. Vandebron begon hier in 2023 mee en inmiddels betaal je bij vrijwel alle energiemaatschappijen terugleverkosten. Uit een rapport van de Autoriteit Consument & Markt blijkt dat er drie soorten kosten zijn:
Energieleveranciers geven aan dat ze deze extra kosten voorheen onder alle klanten verdeelden, maar het nu eerlijker vinden om deze kosten alleen aan eigenaren van zonnepanelen door te berekenen.
Als de afschaffing van de salderingsregeling doorgaat, loopt de terugverdientijd van zonnepanelen flink op. Consumenten die in dat jaar panelen kopen, verdienen hun investering pas na 13,7 jaar terug, aldus Vereniging Eigen Huis. De terugverdientermijn hangt af van de stroomprijzen, terugleverkosten, direct eigen gebruik van opgewekte stroom, ontwikkeling thuisaccu’s en de tarieven van zonnepanelen.
Dit artikel is afkomstig uit de Prinsjesdagspecial. In deze jaarlijkse Prinsjesdagspecial zetten we de belangrijkste maatregelen en wijzigingen naar aanleiding van het Belastingplan voor jou als financieel professional op een rij. Wil je de volledige prinsjesdagspecial ontvangen? Meld je dan aan en ontvang de prinsjesdagspecial direct in je mailbox.